Desperado (1995)



Desperado'yu ilk izlediğimde heralde 9-10 yaşındaydım. Daha sonra orta okulda filmi bir daha izlemiştim ve tabikide daha bir anlam ifade etmişti. Hazır aradan 8 sene geçmişken ve Planet Terror hayal kırıklığım tazeyken dedim Rodriguez'e olan öfkemi dindireyim ve Desperado'yu bir daha izlyeyeyim. İykide izlemişim.

Robert Rodriguez'in Desperado'yu Hollywood setlerine taşıması, onun dünya tarafından tanınmasını sağlayan El Mariachi(Gitarım ve Silahım) adlı düşük bütçeli (7000$) filmiyle başlar. Filmin çok beğenilmesi üzerine Rodriguez paraya kıyıp benzer senaryoyu daha yüksek bütçeyle Desperado'yu çeker. (7.000.000$).

El Mariachi (Antonio Banderas) karısının intikamını almak için uyuşturucu patronu Bucho'nun'nun ( Joaquim de Almeida) karşısına yavaş yavaş gelmektedir. Meksika'da kasabaları geçtikçe, hikayesi bir efsane gibi dilden dile dolaşmaktadır. Öyle bir efsane olmuştur ki, Bucho'nun adamlarının bir kısmı bile onun varlığına inanmamaktadırlar. El Mariachi'nin yanında arkadaşı Buscemi'de (Steve Buscemi) vardır ve bir yandan onun efsanesini yaymakta, bir taraftan da onu kanlı intikamdan vazgeçirmeye çalışmaktadır. El Mariachi, Bucho kasabasına geldiğinde Carolina (Salma Hayek) ile tanışır ve birbirlerine aşık olurlar. Bakalım El Mariachi intikamını alabilecek mi?

Film 1 saat 40 dakika.. Daha uzun olabilirdi çünkü sonuç kısmı biraz hızlı gelişiyor, en azından 2 saate uzatabilirlermiş.

El Mariachi karakteri için bir aktör yaratılmaya çalışılsa heralde Antonio Banderas'tan pek farklı bir tip çıkmazdı sanırım ortaya. Aksanı, fiziği, saçlar falan cidden 10 numara bir seçim olmuş. Kendisi gayet başarılı bir iş çıkarmış. Salma Hayek'in oyunculuğu ile ilgili yorum yapmak isterdim ama inanın öyle bir kadın çıkıyorki karşınıza filmde, konuşmadan konuşuyor zaten, ben Hayek'in daha daha güzel olduğu bir film hatırlamıyorum. Biraz ciddi olursak, özellikle filmin coğrafyasınıda ele aldığımız zaman o da hem filme hem de rolüne fazlasıyla yakışmış. Steve Buscemi her zamanki gibi, yine başarılı yine çirkin. Bu arada fanları onu "Dünyanın en güzel "çirkin adamı"" seçmişler bir kaç sene önce, isabet olmuş.
Rodriguez'in üstadına yalakalık durumu demekki 95ten beri var. Burada da Tarantino guest star konumunda ve bizim temel fıkralarından birinin convert edilmiş halini anlatıyor.

Benim bu filmdeki efsanem Navajas (Danny Trejo). Adamın tip zaten efsane, bir de güzel bıçak fırlatıyor filmde o ayrı güzel. Ünlü Tv-Film oyuncusu Danny Trejo, Rodriguez'in Planet Terror filminin, film öncesi fake fragmanı Machete'de de başroldeydi. Fragmanın fake olduğunu öğrendiğimde üzülmüştüm çünkü matrak bir filme benziyordu ama güzel haber IMDB'den geldi. Film çekilmiş ve şuan vizyonu bekliyormuş, ne güzel. Ama o da ne, filmde Danny Teejo dışında herkes var.

Desperado'yu izlememe ihtimaliniz yoktur diye tahmin ediyorum. Dimi? Bak izlemediysen daha fazla mağara hayatı yaşamadan topluma dön, filmi al ve izle. İzlemişseniz eğer ve aradan seneler geçtiyse siz de alın, indirin ve bir daha izleyin inanın pişman olmayacaksınız. Puanım: 7,2.

-----------------Filmi İzlemediyseniz Buradan Sonrasını Okumayın------------------

Şu, bizim elemanla hatunun yatakta otururken, Bucho'nun adamlarının kitapevini basması sırasında, Antonio'nun tripleri beni öldürüyor. Carolina şarkı söylüyor, gözler kapalı, Antonio almış eline silahları, adamların gelmesini bekliyor. Onu geçtim, bu ikisi kütüphaneden kaçarken El Mariachi 2 adama görmemiş gibi 2 tane el bombası atıyor, sonra bunlar arkalarını dönüp cool bir şekilde yürüyorlar, orada ikilinin tripler görülmeye değer. Ayıca yine bu sahnede, El Mariachi, yaklaşık bir 5-10 metreden ters balıklama atlıyor ve kaburgalarının üzerine düşüyor ama tık yok, pardon yönetmen Rodriguez di değil mi? E normal...

0 yorum:

Yorum Gönder